Detta hände i Öresundshuset onsdag den 5 juli

Detta hände i Öresundshuset onsdag den 5 juli

Under politikerveckans fjärde dag fanns över 1000 evenemang att välja på för den nyfikne Almedalsbesökaren. 11 av dessa evenemang arrangerades i Öresundshuset och konkurrensen var med andra ord benhård. Men under ett av dagens första seminarium sökte sig en betydande del av Almedalspubliken till Öresundshuset. Där offentliggjorde nämligen Sverigeförhandlingen sin utbyggnadsstrategi.

Sverigeförhandlingen har regeringens uppdrag att planera ett höghastighetsjärnvägsnät mellan Stockholm-Göteborg-Malmö. Under offentliggörandet föreslog de ansvariga från Sverigeförhandlingen att hela höghastighetsjärnvägen byggs samtidigt. Skulle det inte vara möjligt var rekommendationen istället att banan Göteborg-Stockholm byggs ut först, med motiveringen att den sträckan skulle ge störst nytta per investerad krona.

Seminariet var välbesökt både på plats och på Facebook, där det sändes live. Besök oss på Youtube för att se offentliggörandet i efterhand.

Temat infrastruktur fortsatte när det var dags för veckans tredje Öresundssamtal. Där möttes infrastrukturminister Anna Johansson (S) och trafikutskottets ordförande Jessica Rosencrantz (M). Läs vår sammanfattning av samtalet här.