Detta hände i Öresundshuset torsdag den 6 juli

Detta hände i Öresundshuset torsdag den 6 juli

Att Almedalsveckan nått sin kulmen märktes tydligt under torsdagen. Donners plats – ett vanligtvis fullproppat torg och naturlig samlingsplats under Almedalsveckan, var idag betydligt mer folktomt. Men i Öresundshuset rådde det fortsatt full aktivitet.

Skåne Nordost bjöd in till ett emotionellt seminarium där ungas personliga erfarenheter av utanförskap i skolan stod i fokus. Även publiken fick möjlighet att dela med sig av sina upplevelser från skoltiden och stundtals kunde besökarna inte hålla tårarna tillbaka. Seminariet avslutades med inspel från publiken:

– Det här var det bästa och viktigaste med hela Almedalen, sade en besökare och möttes av jubel och applåder.

Senare under dagen arrangerade Höganäs kommun ett seminarium om gårdsförsäljning av vin och dess inverkan på besöksnäringen. Kommunen har sedan 2012 tre gånger ansökt om att få agera testbädd för gårdsförsäljning av egenproducerat vin, men fått avslag. Under seminariet möttes vingårdsproducenter, politiker och beslutsfattare för att bena ut vad som krävs för att skapa förutsättningar för gårdsförsäljning i Sverige.

Under torsdagen arrangerades även veckans sista Öresundssamtal. Huvudfrågan för dagens samtal var hur det kan råda stor arbetslöshet samtidigt som det råder stor arbetskraftsbrist. I samtalet mötes företrädare från riksdag och ungdomsförbund. Läs vår sammanfattning av samtalet här.

Kvällen inledes traditionellt med ett Öresundsmingel. Som värd stod Skåne Nordost som tillsammans med flera aktörer anordnade ett pitchmarathon på scen. Unga innovatörer fick chansen att på kort tid pitcha sin idé för nyfikna minglare, i syfte att söka stöd till sina idéer.