Gå på dagen eller livslång anställning? Dansk och svensk trygghet i praktiken

Gå på dagen eller livslång anställning? Dansk och svensk trygghet i praktiken

Arrangör: Öresundshuset
Dag: Tisdag 3 juli
Tid: 08.00-08.45
Plats: Öresundshuset, Hästgatan 1, Visby

Johan Wester, komiker känd från bland annat SVT, leder Öresundshusets frukostsatsning Morgenmad. Över en kopp svagt kaffe och rugbrød med pålægschokolade diskuterar och jämför Johan Wester tillsammans med initierade danskar och svenskar ländernas olikheter och egenheter på känt talkshow-manér. 

Är flexibla danska arbetsmarknadsregler kombinerat med stark grundtrygghet hemligheten bakom lägre arbetslöshetssiffror, eller är den svenska modellen med trygga anställningar och omskolning bättre för att möta framtidens utmaningar? Få reda på mer om dansk och svensk trygghet i praktiken.

Alla som har haft med danskar och danska arbetsgivare att göra märker snabbt att trygghet på arbetsmarknaden innebär helt olika saker där jämfört med i Sverige. Där vi i Sverige värdesätter lojalitet och delar ut guldklockor för trogen tjänstgöring innebär den höga rörligheten på Danmarks arbetsplatser att det är lättare för arbetsgivare att både anställa och säga upp. Är det så att danskar känner sig trygga på arbetsmarknaden trots avsaknaden av LAS och vad är egentligen en trygg arbetsmarknad? Hur ser framtiden ut för flexicurity och LAS och vilka effekter kommer detta att ha på arbetslöshetssiffrorna för respektive land? Skåne med sin närhet till Danmark måste både förhålla sig till svenska lagar och dansk praktik. Vad kan länderna lära av varandra?

Medverkande:
Nils Karlson, VD, Ratio
Britt Andresen, Chefanalytiker, Øresundsinstituttet
Per Tryding, Vice VD och policychef, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Programledare:
Johan Wester

Gå till programwebben