Hygge eller lagom? Dansk och svensk mentalitet och språkförståelse i praktiken

Hygge eller lagom? Dansk och svensk mentalitet och språkförståelse i praktiken

Arrangör: Öresundshuset
Dag: Torsdag 5 juli
Tid: 08.00-08.45
Plats: Öresundshuset, Hästgatan 1, Visby

Johan Wester, komiker känd från bland annat SVT, leder Öresundshusets frukostsatsning Morgenmad. Över en kopp svagt kaffe och rugbrød med pålægschokolade diskuterar och jämför Johan Wester tillsammans med initierade danskar och svenskar ländernas olikheter och egenheter på känt talkshow-manér. 

Är danskarna verkligen världens lyckligaste folk? Eller är det svenskarna som är ödmjuka? Och vilka ekonomiska och politiska konsekvenser får det faktum att danskar och svenskar får allt svårare att förstå varandra? Få reda på mer om dansk och svensk mentalitet och språkförståelse i praktiken.

Det danska hygget är världsberömt och numera kandidat till världsarv. Är det hygge som gör danskarna så lyckliga? Eller är hygge en illusion? Ska vi importera hygget över Öresund – eller räcker vårt fredagsmys? Fredrik Nilsson, professor i etnologi reder ut begreppen och gör vad vi svenskar kanske är bäst på, problematiserar. Forskning visar att språkförståelsen mellan Sverige och Danmark minskat över tid. Behövs det en dansk SKAM-succé för bryta trenden? Eller är språken så olika att det behövs andra insatser för att behålla integrationen mellan Sverige och Danmark? Redan långt före ett öppet Europa hade Norden bestämt att öppna gränserna mellan sina länder. Det är en historisk framgång och språket en nyckelfaktor för integrationen länderna emellan. Ylva Byrman, expert från Språket i P1 guidar oss i den danska språkförståelsen. Lone Koldoft som undervisar i danska övar det svåra grannspråket med oss. Kl. 08 serverar vi morgenmad. En smak av dansk hygge i Visby.

Medverkande:
Lone Koldtoft, Universitetsadjunkt, Lunds universitet
Ylva Byrman, Doktorand, Göteborgs universitet
Fredrik Nilsson, Professor, Lunds universitet

Programledare:
Johan Wester

Gå till programwebben