Möt våra husmoderatorer i Öresundshuset 2016

Möt våra husmoderatorer i Öresundshuset 2016

I Öresundshuset värnar vi om samtal som präglas av balans, dynamik och dialog. Vi är måna om att belysa flera perspektiv, att övergripande frågor blandas med djupdykande, och att inspel från såväl panel som publik uppmuntras. Detta är enligt oss en förutsättning för intressanta och lösningsorienterade samtal och vi lägger därför stor vikt vid att hitta personligheter som kan moderera samtalen i huset. Det är med stor glädje som vi kan presentera årets husmoderatorer, Catarina Rolfsdotter-Jansson och Thomas Frostberg.

Både Catarina och Thomas har lång erfarenhet som moderatorer, föreläsare och journalister. De kommer att moderera Öresundssamtalen som arrangeras från måndag till och med torsdag, kl. 16.00-17.00 i Öresundshuset i Almedalen. Läs mer om våra Öresundssamtal här:

Måndag 4 juli, kl. 16.00-17.00 Öresundsregionens samarbete: Svensk tillväxt behöver en nationell Öresundsstrategi
Tisdag 5 juli, kl. 16.00-17.00 Infrastruktur: Infrastrukturen i Skandinaviens största storstadsregion – en vinstlott för Sverige
Onsdag 6 juli, kl. 16.00-17.00 Arbetsmarknad: Så blir nyanlända en del av lösningen för den skånska arbetsmarknaden
Torsdag 7 juli, kl. 16.00-17.00 Bostadsbyggande: Hur revolutionerar vi bostadssektorn? Modeller för ökat bostadsbyggande

Vi passade på att ställa några frågor till Catarina och Thomas:

Vad ser du fram emot mest som husmoderator i Öresundshuset?

”Att facilitera samtal och möten där vi kommer vidare i att stärka Öresundsregionen. Känslan är fantastisk när ett konkret löfte levereras eller ett möte mellan människor på scen leder vidare till nytt samarbete”, säger Catarina.

”De senaste åren har jag modererat allt fler nationellt inriktade seminarier i Almedalen kring ämnen som investeringar, ledarskap, hållbarhet och samhällsutveckling. Det är frågor som ju är högst relevanta även för Öresundsregionens framgång, så det ska bli roligt att kunna fläta samman de regionala och nationella perspektiven i debatterna – vilket ju är precis vad Öresundshuset syftar till”, säger Thomas.

Vilken är den bästa frågan att ställa i ett samtal?

”Det beror givetvis på sammanhanget. Vill man driva på en process är det bra att bli personlig och konkret: ”Vad kan DU göra?”, fortsätter Catarina.

”Följdfrågan. De intressantaste svaren får du aldrig på den första frågan, utan först när du har möjlighet att borra dig djupare in i ämnet med gästerna på scen. Därför är det viktigt att hålla ett rappt tempo, så publiken inte bara får höra långa monologer med inrepeterade svar från scen”, fortsätter Thomas.

Behövs Öresundshuset i Almedalen?

”Mer än någonsin med tanke på de utmaningar gränskontrollerna har skapat”, säger Catarina.

”Öresundsregionen har inte varit så mycket i fokus sedan bron invigdes som under det sista halvåret. Dessvärre av tråkiga skäl som gränskontrollerna. Det har blivit uppenbart att kunskapen om hur regionen fungerar i vardagen är överraskande låg på nationell nivå. Eftersom Almedalen är folkbildning i sin bästa form kan jag inte tänka mig en bättre plats för att samla och sprida kunskap kring de frågor som är viktiga för Öresundsregionen”, säger Thomas.

Välkomna till Öresundshuset!