Nyhetsbrev Öresundshuset i Almedalen 2016 #2

Nyhetsbrev Öresundshuset i Almedalen 2016 #2

Öresundshuset – En mötesplats för politiska samtal och möten som utvecklar Öresundsregionen. När det går bra för Öresundsregionen, går det bra för Sverige.

Öresundshuset drivs av fyra huvudpartners; Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun. Vi vill göra Öresundshuset tillgängligt för fler. För alla som är intresserade av Almedalen och Öresundshuset kommer vi i nyhetsbrevet berätta om Öresundshuset i Almedalen 2016, om vårt program och vilka frågor vi driver, dela med oss av trendspaningar och mycket mer.

Trevlig läsning!


Med 52 dagar kvar till Almedalsveckan i Visby kan vi konstatera att politikerveckan redan slår nya rekord. I början av maj var det 700 fler ansökningar till Almedalens officiella program än 2015. Totalt har 3064 arrangemang inkommit och fler väntas även under maj och juni. Almedalen har de senaste åren växt sig större och trenden verkar hålla i sig även i år. I Öresundshuset kan man besöka 50 programpunkter från söndag den 3 juli till och med fredag den 8 juli. Är man inte på plats i Almedalen kan man även se programmet live via vår hemsida.


Ett unikt samarbete mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor
Det är Malmö stad och Region Skåne som tillsammans med Helsingborgs stad och Lunds kommun driver Öresundshuset. Nytt för i år är att fler aktörer, både offentliga och privata, ingår i partnerskapet. Det nya samarbetet innebär att Copenhagen Malmö Port (CMP), Skanska, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Småföretagarna och Malmö högskola i år våra samarbetspartners.

Cirkel7arCirkel50programpunkterFyra gemensamma Öresundssamtal

Öresundshusets styrka är de gemensamma frågor som arrangörerna lyfter och i år omfattar det fyra seminarier med Öresundstema som avhandlar det gränsregionala samarbetet, infrastruktur, arbetsmarknad och bostadsbyggande. Våra fyra Öresundssamtal arrangeras av Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun, där vi lyfter gemensamma frågor. Varje eftermiddag, från måndag till torsdag kl. 16.00-17.00 kommer vi att anordna Öresundssamtal. Varmt välkomna!

Öresundssamtal måndag 4 juli: Här lyfter vi frågan om en nationell Öresundsstrategi. Öresundsregionen är en tillväxtmotor med nästan 4 miljoner invånare. Men regionen korsas av en riksgräns, vilket ger regionen speciella villkor. Det gäller både arbetsmarknad, bostäder och infrastruktur. Vad krävs för att Sverige ska kunna dra verklig nytta av Öresundsregionen som tillväxtmotor?

Öresundssamtal tisdag 5 juli: Vi samtalar om betydelsen av en stark regional infrastruktur för hela Sveriges tillväxt. I Öresundssamtalet kommer vi kunna lyssna till nationella företrädare ge sin syn på infrastrukturens roll för svensk tillväxt. Vi kommer bland annat få lyssna till Michael Svane, Dansk Industri, Johan Trouvé, Västsvenska handelskammaren och Magnus Persson från Skanska.

Öresundssamtal onsdag 6 juli: Skåne har lägst sysselsättningsgrad bland Sveriges län och lägre produktivitetsutveckling än övriga riket. Vi vet att förebyggande insatser för med sig positiva effekter i form av minskat utanförskap och lägre samhällskostnader på lång sikt. Vi presenterar nationalekonom Ingvar Nilssons räkneexempel, som visar hur mycket Sverige kan vinna på att till exempel förkorta etableringstiden för nyanlända svenskar genom att investera i dem i ett tidigt skede.

Öresundssamtal torsdag 7 juli tar sin utgångspunkt i utmaningarna kring bostadsbyggande. Här diskuterar vi olika modeller för ett ökat bostadsbyggande och exempel från både offentlig sektor och näringsliv presenteras.

Vad kommer vi mer kunna se i Öresundshuset 2016? 
Öresundshuset slår rekord och i år arrangeras drygt 50 programpunkter i huset under Almedalsveckan. Från söndag den 3 juli till och med fredag 8 juli kommer ett brett spann av frågor att lyftas och lösningar diskuteras. Infrastruktur, bostadsbyggande, arbetsmarknad, innovation och forskning samt skola är några exempel på återkommande teman i årets program. Även mångfald och hållbarhet ur olika aspekter kommer att vara på tapeten i huset och i Almedalsveckan i stort. Förutom Öresundshusets gemensamma program och partners programpunkter märks bland annat Sverigeförhandlingens seminarium som för andra året i rad arrangeras i Öresundshuset. Ett komplett program för hela veckan hittar du på vår hemsida under Veckans program och i Almedalskalendariet.

Välkommen på Öresundsmingel!
För sjunde året i rad arrangerar vi Öresundsmingel från söndag till fredag, mellan kl. 17.30-18.30. Våra Öresundsmingel är ett av få mingel i Almedalen som är öppet för alla, det är bara att komma. Det bjuds på smörrebröd och passande dryck. Öresundsmingel är ett gyllene tillfälle att nätverka med nationella och regionala beslutsfattare inom näringsliv, akademi och politik. I år kommer våra samarbetspartners stå som värdar för Öresundsmingel måndag-torsdag och på bjuda på spännande format.

På Öresundsmingel den 3 juli kl 17.30 inviger vi Öresundshuset 2016. Boka upp i kalendern redan nu! Vi ses i Almedalen!

Våra husmoderatorer 2016
Vi hälsar årets husmoderatorer, Catarina Rolfsdotter-Jansson och Thomas Frostberg, välkomna till Öresundshuset! De kommer att moderera våra Öresundssamtal som arrangeras från måndag till och med torsdag, kl. 16.00-17.00. Läs mer om dem här.