Nyhetsbrev Öresundshuset 2017 #3

Nyhetsbrev Öresundshuset 2017 #3

Öresundshuset är en arena och mötesplats för näringsliv, akademi och offentlig sektor med fokus på politisk debatt och samtal som utvecklar Öresundsregionen. När det går bra för Öresundsregionen, går det bra för Sverige!

Öresundshuset drivs av fyra huvudpartners; Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun. I år är det åttonde året vi öppnar dörrarna till Öresundshuset i Almedalen, på Hästgatan 1 vid Donners plats. Vi vill göra Öresundshuset tillgängligt för fler som är intresserade av Almedalen och Öresundshuset. I vårt nyhetsbrev berättar vi om vårt program och vilka frågor vi driver, delar med oss av trendspaningar och mycket mer. Känner du fler som vill prenumerera? På oresundshuset.nu kan du enkelt fylla i din e-postadress och bli prenumerant. Eller tryck här.

Välkomna till invigning av Öresundshuset den 2 juli!

Nu är det bara 18 dagar kvar till Öresundshuset slår upp portarna! På söndagen den 2 juli kl. 17.30 inviger vi Öresundshuset för åttonde året i rad med Öresundsmingel och traditionsenligt serverar vi goda smörrebröd med passande dryck. Vi arrangerar Öresundsmingel från söndag till torsdag mellan kl. 17.30-18.30. Våra Öresundsmingel är ett av få mingel i Almedalen som är öppet för alla, varmt välkomna! Mer information kring evenemangen kommer på vår Facebook-sida. Se länk här: Öresundshuset på Facebook.

Trendspaning Almedalskalendariet

Hittills är det totalt 3824 arrangemang i Almedalen, varav 55 i Öresundshuset. 2016 var ett rekordår med 3794 arrangemang, i år slås rekordet på nytt.

Hetaste ämnen 2017:​
1. Hållbarhet – 586 arrangemang​
2. Vård och omsorg – 391 arrangemang​
3. Näringsliv – 363 arrangemang​
4. Barn och ungdom – 303 arrangemang​
5. Integration och mångfald – 220 arrangemang

Antal arrangemang med samma tema som Öresundssamtalen:
– Infrastruktur – 144 arrangemang
– Sysselsättning/arbetsmarknad​ – 276 arrangemang
– Regionfrågor​​ – 61 arrangemang

18dagar kvar                                 55evenemang

Vad händer i Öresundshuset? Ett axplock ur huset

Öresundssamtalen:
I år fortsätter vi med konceptet Öresundssamtal som arrangeras av Öresundshusets huvudpartners Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun. Årets Öresundssamtal lyfter gemensamma sakfrågor med tema infrastruktur och arbetsmarknad. Varmt välkommen till våra Öresundssamtal!

Öresundssamtal måndag: Var finns pengarna för den svenska infrastrukturen?
Öresundssamtal tisdag: Så förkorta vi etableringstiden för nyanlända.
Öresundssamtal onsdag: Nationell infrastruktur i en gränsöverskridandet värld.
Öresundssamtal torsdag: Så löser vi matchningsproblemen på den svenska arbetsmarknaden.

När? Måndag till torsdag kl. 16.15-17.00. Läs mer om alla våra seminarium och våra spännande gäster här.

Sverigeförhandlingen:
För tredje året i rad håller Sverigeförhandlingen seminarium i Öresundshuset. Senast den sista december 2017 ska förhandlarna, HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman, presentera en slutrapport för regeringen. Ska höghastighetsjärnvägen byggas ut till Göteborg eller Malmö först? Vilka blir etapperna? Och varför? Vilka effekter får höghastighetsjärnvägen på olika delar av samhället? Detta får ni svar på under Sverigeförhandlingens onsdagsseminarium där utbyggnadsstrategin och höghastighetsjärnvägens effekter på samhället diskuteras med inbjudna gäster. När? Onsdag 5 juli kl. 10.00-10.45.

Science Slam:
Sex forskare från Lunds universitet och Malmö Högskola får 5 minuter på sig att lära dig lite mer om korruption inom organisationer, fria atomer, idé och lärdomshistoria, normer inom mänskliga rättigheter, kollegial mobbning eller varför inte få en inblick i kärnfysikens spännande värld. Under Science Slam presenteras forskning på ett underhållande, informativt och inspirerande vis. Publiken är jury och röstar fram en forskare som vinnare – den som bäst kan informera, underhålla och engagera publiken med sitt föredrag vinner. Se bild från förra årets Science Slam nedan. När? Tisdag 4 juli kl. 17.15-18.45.

6542b598-cdc4-493c-8497-20b67c7643e2

Öresundshuset – tillgängligt för alla

Har du inte möjlighet att vara på plats i Visby under Almedalsveckan? Då kan du följa våra arrangemang via vår livesändning på Facebook. Vi livesänder direkt från Öresundshuset i Almedalen, varje dag mellan 08.00-17.00. Vi har även samlat alla programpunkter från både 2015 och 2016 på Öresundshusets Youtube-konto. Klicka här  för att komma dit.

Även på plats i Almedalen arbetar vi aktivt för att Öresundshuset ska vara en tillgänglig mötesplats där fler kan ta del av politiska samtal som utvecklar Öresundsregionen och Sverige. Öresundshuset är anpassat med ramp vid entrén, teleslinga samt med teckentolkning vid samtliga Öresundssamtal.

Håll dig uppdaterad – följ oss på Twitter och Facebook!

In och gilla Öresundshusets Facebook-sida för att ta del av alla spännande seminarium. Vi kommer fortsatt släppa nyheter om vad som händer i Öresundshuset på både Twitter och Facebook – så håll utkik!

Vi ses i Almedalen!