Nyhetsbrev Öresundshuset 2018 #3

Nyhetsbrev Öresundshuset 2018 #3

Välkomna till invigning av Öresundshuset söndag den 1 juli!

Nu är det endast 16 dagar kvar till vi inviger Öresundshuset för nionde året i rad! 

På Öresundsminglet söndagen den 1 juli kl. 17.30 inviger vi Öresundshuset och traditionsenligt serverar vi goda smörrebröd med passande dryck! Vi arrangerar Öresundsmingel från söndag till torsdag och våra Öresundsmingel är ett av få mingel i Almedalen som är öppet för alla, det är bara att komma! Mer information kring invigningen och våra Öresundsmingel dyker upp på vår Facebook-sida inom kort, så in och gilla oss redan nu!

Vi ses i Öresundshuset!

trendspaning6

Trendspaning i Almedalsveckans officiella program

Sedan vår senaste trendspaning i början av maj har det tillkommit över 3000 evenemang och just nu ligger det över 4000 evenemang uppe på Almedalsveckans programwebb varav 39 stycken arrangeras i Öresundshuset. Nedan följer en sista trendspaning av Almedalens officiella program: 

Hetaste ämnena 2018:  

  • Hållbarhet
  • Vård och omsorg
  • Digitalisering
  • Demokrati
  • Klimat och miljö

82% av evenemangen är tillgänglighetsanpassade
27% av evenemangen webbsänds
25% organiseras av intresseorganisationer
12% organiseras av stat, kommun eller landsting

program

Vad händer i Öresundshuset? 

morgenmad med johan wester LOGGA

Morgenmad med Johan Wester
Vårt nya koncept Morgenmad med Johan Wester arrangeras av Öresundshusets huvudparters, Region Skåne, Malmö stad och Lunds kommun. Över en kopp svagt kaffe och rugbrød med pålægschokolade diskuterar och jämför Johan Wester tillsammans med initierade danskar och svenskar ländernas olikheter och egenheter på känt talkshow-manér. 

  • Måndag: Morgenmad med Johan Wester: Peka med hela handen eller alla ska med? Danskt och svenskt beslutsfattande i praktiken
  • Tisdag: Morgenmad med Johan Wester: Gå på dagen eller livslång anställning? Dansk och svensk trygghet i praktiken
  • Onsdag: Morgenmad med Johan Wester: Ghetton eller utanförskapsområden? Dansk och svensk integration i praktiken
  • Torsdag: Morgenmad med Johan Wester: Hygge eller lagom? Dansk och svensk mentalitet och språkförståelse i praktiken

Varmt välkommen till Morgenmad med Johan Wester, kl. 08.00-08.45 måndag till torsdag! 

Här är ett axplock av andra arrangemang i Öresundshuset:

Hur kan hjärnforskning bidra till framtidens skolbyggen? Få hjärnkoll med 10 viktiga faktorer

Under det här seminariet kommer tio avgörande faktorer att serveras – tio faktorer som pedagoger och elever behöver för att må bra och bäst kunna tillgodose sig kunskapen i skolan. I ett samtal mellan kommun, rektor och byggherre får också vi lyssna på exempel och tankar om hur vi gemensamt kan verka för att kunskapen byggs in i väggarna: från hälsoaspekter till byggtekniska lösningar och pedagogiska knep. Med dig hem kommer du att få konkreta verktyg för hur lärande och byggande kan samverka. I pausen ges även en kort introduktion till sitt-yogans ädla konst.

Arrangör: Lunds kommun och Skanska
När: Måndag 2 juli kl. 09.00-09.45

6542b598-cdc4-493c-8497-20b67c7643e2

Science Slam: Få en snabb inblick i nya forskningsrön

Sex forskare från Lunds universitet och Malmö universitet får 5 minuter på sig att presentera sin forskning på ett underhållande, informativt och inspirerande vis. Vi kommer bland annat få lära oss mer om hur man skräddarsyr cancerbehandling, hur vi förtätar stadsbebyggelse utan att skapa ökade hälsorrisker och om inflammation i käkar. Publiken är jury och röstar fram en forskare som vinnare – den som kan informera, underhålla och engagera publiken mest med sitt föredrag.

Arrangör: Lunds universitet och Malmö universitet
När: Tisdag 3 juli kl. 17.30-19.00

Kan ungas deltagande i nutiden lösa utmaningarna i framtiden? 

Hur vill unga förändra nutiden för att lösa framtiden? Vilken plats i demokratin har vi och hur möjliggör vuxna att våra röster blir hörda? Ungas perspektiv kräver unga på plats, och nu är vi här för att ta makten över de samhällsutmaningar som påverkar vår generation! Under detta seminarium står unga inte i centrum, utan unga är initiativtagare och genomförare. 

Arrangör: Skåne Nordost
När: Torsdag 5 juli kl. 12.15-13.15 

Du hittar vårt fullständiga program på vår hemsida.

Håll dig uppdaterad – följ oss på Twitter och Facebook!

Vår Facebook-sida uppdateras regelbundet med tips inför Almedalen, rolig fakta och presentationer av årets partners. Vi kommer även att livesända alla våra seminarium via Facebook. Så in och gilla sidan redan nu för att ta del av alla spännande inlägg och seminarium. Vi kommer fortsatt att släppa nyheter om vad som händer i Öresundshuset även på Twitter.

Öresundshuset – tillgängligt för alla!

Bra att veta om avgifter och tider för det officiella programmet:

2000 kronor per ansökan från 4 juni kl. 17.00.

Publicering i programtidningen:
Ansökningar och ändringar som inkommer efter den 11 juni kommer att publiceras i appen Almedalen Just Nu och på www.almedalsveckan.info.

 

Vi ses i Almedalen!