Nyhetsbrev Öresundshuset i Almedalen 2016 #3

Nyhetsbrev Öresundshuset i Almedalen 2016 #3

Öresundshuset drivs av fyra huvudpartners; Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun. Vi vill göra Öresundshuset tillgängligt för fler. För alla som är intresserade av Almedalen och Öresundshuset kommer vi i vårt nyhetsbrev berätta om Öresundshuset i Almedalen 2016, om vårt program och vilka frågor vi driver, dela med oss av trendspaningar och mycket mer.


Välkomna till invigning av Öresundshuset den 3 juli

Söndagen den 3 juli kl. 17.30 inviger vi Öresundshuset för sjunde året i rad! Det inleds med ett Öresundsmingel där vi bjuder på något extra. På plats finns Livsmedelsakademin som kommer att dela med sig av hur de under de senaste tjugo åren skapat förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom livsmedelsnäringen.

Märta Stenevi (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Jan Björklund (S) och Anders Almgren (S) inleder kvällen. Vi plockar även fram kämparglöden – för vad vore invigningen utan en klassisk match Öresundspingis?

Vi bjuder traditionsenligt på smörrebröd med passande dryck. Varmt välkomna!

Vad händer i Öresundshuset 2016?

Förutom våra fyra Öresundssamtal – Öresundshusets gemensamma program som arrangeras av Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun kan man besöka oss hela veckan och få ta del av en mängd spännande och intressanta seminarium. Bland programpunkterna märks bland annat Sverigeförhandlingens seminarium på tisdag 5 juli kl. 09.15. På fredagen passar vi på att summera Almedalsveckan kl. 16.00 innan vi kör veckans sista Öresundsmingel.

Är du intresserad av infrastruktur, bostadsbyggande, hållbarhet, digitalisering, arbetsmarknad och integrationsfrågor? Detta och lite till kommer diskuteras i Öresundshuset. Hela veckans program hittar du på vår hemsida, i kalendariet på eller i Almedalsappen Almedalen Just nu.

Glöm inte följa oss i sociala medier; Facebook, Twitter och Instagram.
På hemsidan oresundshuset.nu hittar du mer information och där kan du också följa oss live, varje dag hela veckan.

Nyhetsbrev3

Rekord för Almedalen och Öresundshuset

För sjunde året i rad öppnar vi dörrarna till Öresundshuset i Almedalen. Vi har drygt 50 programpunkter i huset från söndag eftermiddag till fredag kväll. Nytt för i år är dessutom att vi bjudit in fler partners. Det är ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor där vi i år samarbetar med Copenhagen Malmö Port (CMP), Skanska och Malmö högskola samt Sydsvenska Handelskammaren och Småföretagarna.

De senaste åren har vi kunnat se en trend där antalet evenemang och arrangörer ökar. Det är inget undantag i år. Med över 3700 evenemang och 1700 arrangörer slår Almedalsveckan nytt rekord.

 • 3 719 evenemang – en ökning med 7,3 procent från i fjol
 • 1 706 arrangörer – en ökning med 3,7 procent från 2015
 • Nästan 7 000 medverkande i evenemangen

Enligt Region Gotlands Almedalsinfo är också:

 • 55 procent av evenemangen är miljödiplomerade
 • 83 procent av evenemangen uppfyller en eller fler tillgänglighetsområden
 • Tisdagen den 5 juli genomförs flest evenemang, 1 035 stycken

En trend som man kan se i år är också att fler evenemang görs tillsammans av olika organisationstyper, till exempel en myndighet, en ideell organisation och aktör från näringslivet som belyser samma fråga. Därav kan den som söker i Almedalskalendariet hitta många programpunkter under den ny kategorin Samarbete, flera organisationstyper. Vi ser också att dialogen fortsätter vara central. Fler skapar utrymme för dialog än tidigare år och man kan besöka fler mötesplatser. Ämnena hållbarhet, barn och ungdom, klimat/miljö och integration/mångfald är de kategorier som ökar med flest evenemang. Även ämneskategorin digitalisering och utbildning ökar. Topp fem ämnen med flest evenemang är:

 1. Hållbarhet – 527 arrangemang
 2. Vård och omsorg – 459 arrangemang
 3. Näringsliv – 364 arrangemang
 4. Integration och mångfald – 318 arrangemang
 5. Barn och ungdom – 315 arrangemang

Skånska kommuners evenemang i Almedalen
I Öresundshuset ingår tre kommuner; Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun. Tillsammans med Region Skåne driver de Öresundshuset. Utifrån kalendariet kan man också konstatera att Trelleborgs kommun arrangerar fem programpunkter och deltar i paneler samt att Hässleholms kommun och Landskrona stad deltar i paneler.

Korta fakta om Öresundshuset

 • Öresundshuset i Almedalen är en arena för politiska samtal och möten.
 • 2016 är sjunde året i rad som dörrarna öppnas till Öresundshuset i Almedalen.
 • Drivs av fyra huvudpartners: Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun.
 • Nytt för i år är att fler aktörer ingår i partnerskapet. I år är våra samarbetspartners: Copenhagen Malmö Port (CMP), Malmö högskola, Skanska, Småföretagarnas Riksförbund och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
 • Det arrangeras drygt 50 programpunkter under veckan.
 • Konceptet Öresundssamtal fortsätter och anordnas måndag den 4 juli till torsdag den 7 juli kl. 16.00.
 • Öresundsmingel arrangeras med start söndag den 3 juli där vi inviger Öresundshuset till och med fredag den 8 juli kl. 17.30.
 • Vi livesänder alla seminarium hela veckan via oresundshuset.nu och vår Youtube-sida.
 • Topp fem tre år i rad och vann 2013 utmärkelsen Årets opinionsbildare.
 • Över 5 300 personer besökte Öresundshuset 2015 och fem ministrar deltog i programmet.

Vi ses i Almedalen 2016!