Nyhetsbrev Öresundshuset i Almedalen 2016 #1

Nyhetsbrev Öresundshuset i Almedalen 2016 #1

Öresundshuset drivs av fyra huvudpartners; Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun. Vi vill göra Öresundshuset tillgängligt för fler. För alla som är intresserade av Almedalen och Öresundshuset kommer vi i nyhetsbrevet berätta om Öresundshuset i Almedalen 2016, om vårt program och vilka frågor vi driver, dela med oss av trendspaningar och mycket mer.

Här nedan kan du ta del av vårt första nyhetsbrev för Öresundshuset 2016. Om du är intresserad av att få kommande nyhetsbrev direkt till din inkorg kan du prenumerera genom att klicka här.

Trevlig läsning!


Vad kan vi förvänta oss i Almedalen 2016?

Almedalen har år från år växt sig större och det verkar som att trenden håller i sig även i år. Enligt Karin Lindvall, Almedalsgeneral vid Region Gotland kommer Almedalen 2016 bli lika stort som 2015, både vad gäller antalet besökare och arrangörer.

Förra året var integration och migration några av de viktigaste frågorna och kommer sannolikt vara några av de viktigaste även i år. Även intresset för hållbarhet ökar. Både miljö, mångfald och social hållbarhet, vilket troligtvis kommer få stort utrymme även under årets Almedalsvecka. En annan trend är att näringslivet tar allt större plats i Almedalen och förra året såg vi stark närvaro från bland annat byggbranschen och techsektorn. Fler aktörer ser värdet av att ta ställning i frågor som är viktiga för en bransch eller verksamhet och fler vill påverka den politiska agendan.

I Öresundshuset kommer det arrangeras över 40 programpunkter och ni hittar snart vårt program i Almedalskalendariet. Ett komplett program för hela veckan hittar du också på vår hemsida oresundshuset.nu som vi uppdaterar löpande från och med april.

Vi ses under Almedalsveckan med start söndag den 3 juli!


 

Öresundshuset i Almedalen 2016
Med bara lite mer än 80 dagar kvar till årets Almedalsvecka är vi förväntansfulla att för sjunde året i rad få öppna upp dörrarna till Öresundshuset. Från tidigare år har vi med oss värdefulla erfarenheter, möten och samtal, genom vilka vi tar utgångspunkt i för att återigen skapa en inspirerande, inflytelserik och agendasättande mötesplats i Almedalen.

Save the date! Invigning av Öresundshuset i Almedalen
Söndag den 3 juli kl. 17.30 inviger vi Öresundshuset 2016. Det inleds med ett Öresundsmingel där vi bjuder på något extra.
Varmt välkomna att delta och avnjuta mat och dryck från regionen!

Vi fortsätter med konceptet Öresundssamtal
Med Öresundsregionens goda samarbete och breda kompetens ser vi att det finns förutsättningar att skapa ett ännu mer gynnsamt utbyte med effekter som når utanför regiongränserna. Vi vill öka kunskapen om Öresundsregionens unika förutsättningar och utmaningar och skapa möjligheter för samtal som bidrar till att få upp frågor av betydelse för Öresundsregionen på den nationella dagordningen.

Våra fyra Öresundssamtal arrangeras av Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun, där vi lyfter gemensamma frågor. Tillsammans tror vi att vi kan utveckla bättre idéer och lösningar för regionala och nationella utmaningar. I år kommer våra samtal att utgå från fyra teman; Öresundsregionens samarbete, infrastruktur, arbetsmarknad och bostadsbyggande. Samtalen hålls under följande dagar:

  • Öresundsregionens samarbete – måndag den 4 juli kl. 16.00
  • Infrastruktur – tisdag den 5 juli kl. 16.00
  • Arbetsmarknad – onsdag den 6 juli kl. 16.00
  • Bostadsbyggande – torsdag den 7 juli kl. 16.00

Öresundsmingel
För sjunde året i rad arrangeras Öresundsmingel från måndag till fredag kl. 17.30-18.30. Här ges tillfälle att nätverka med nationella och regionala beslutsfattare inom näringsliv, akademi och politik. Våra Öresundsmingel är ett av få mingel i Almedalen som är öppet för alla, det är bara att komma. Det bjuds på smörrebröd och passande dryck. I år har vi fler samarbetspartners som står som värdar och kommer att bjuda på spännande format.

Science Slam – forskningsrön i annorlunda format
På tisdag den 5 juli kl. 17.15-18.45 kan du lyssna till de senaste forskningsrönen från Lunds universitet och Malmö högskola i ett annorlunda format – Science Slam. Forskare bjuder publiken på aktuell, samhällsnyttig forskning inom vitt skilda ämnen.

Bra att veta – info om Almedalskalendariet
Sedan den 29 februari kan arrangörer anmäla sina evenemang till Almedalskalendariet, via deras hemsida. Några viktiga datum att hålla koll på:

  • Det är kostnadsfritt att ansöka till programmet under mars och april månad.
  • Från den 2 maj klockan 17.00 är ansökningsavgiften 1000 kr per evenemang.
  • Från den 7 juni klockan 17.00 är ansökningsavgiften 2000 kr per evenemang.
  • Information som skall finnas med i det tryckta programmet måste ha inkommit före 13 juni klockan 17.00.

För att underlätta ansökningsprocessen finns en guide som ni hittar här.