Öresundshuset lyfter viktiga gemensamma frågor för regionen

Öresundshuset lyfter viktiga gemensamma frågor för regionen

På måndag den 1 juli öppnar dörrarna till Öresundshuset i Almedalen för tionde året i rad. Öresundshuset drivs i samarbete mellan Region Skåne, Malmö stad och Lunds kommun. Intresset för att medverka i satsningen har varit stort och i år medverkar totalt 20 aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor.  Flera ministrar och viktiga personer som FNs rapportör för bostadsfrågor gäster huset under veckan.

-Vi är på plats under Almedalsveckan för att informera och samtala med svenska beslutsfattare om Öresundsregionens unika villkor och förutsättningar. Öresundshuset är vårt gemensamma verktyg – en mötesplats för samtal och aktuell samhällsdebatt i frågor av betydelse för oss, säger Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör i Region Skåne.

Det gemensamma programmet bygger på en fortsättning på fjolårets succé: Morgenmad med fokus på viktiga sakfrågor under ledning av Johan Wester. Därutöver har varje huvudpartner sina viktigaste frågor med sig till Öresundshuset – totalt är 44 seminarier och arrangemang inplanerade under veckan.

De ämnen vi lyfter gemensamt under vinjetten Morgenmad i Öresundshuset handlar om gränshinder, arbetsmarknad, digitalisering och källkritik. Genom att samverka i Öresundshuset får vi större genomslag än om vi agerar på egen hand, inte bara i gemensamma frågor utan även för vars och ens viktiga frågor, säger Anders Mellberg, kommunikationsdirektör i Malmö stad.

– Öresundshuset är en välkänd och etablerad mötesplats för politiska samtal och möten i frågor som är viktiga för Öresundsregionen och Skåne. Genom dialog med beslutsfattare är vi övertygade om att vi kan lära oss mer om hur vi tillsammans kan bygga ett bättre samhälle, säger Johanna Davander, kommunikationsdirektör i Lunds kommun.

Projektets huvudpartners Region Skåne, Malmö stad och Lunds kommun bidrar i år med totalt 1,3 miljoner kronor till Öresundshusets budget.

Morgenmad i Öresundshuset

Tisdag 2 juli 08.00-08.45:

Regionalt eller nationellt – behöver Skåne ett eget utrikesdepartement?

Onsdag 3 juli 08.00-08.45:

Kompetensutveckling eller arbetskraftsutbyte – vad krävs för näringslivets omställning?

Torsdag 4 juli kl 08.00-08.45:

Artificiell intelligens eller naturlig intelligens – vart leder digitaliseringen?

Fredag 5 juli 08.00-08.45:

Sanning eller fejk – påverkades valen i Sverige och Danmark av väljarnas beteende på sociala medier?

Vi livesänder hela veckans program vår Facebook-sida.

Kontaktinformation

Lars Braedstrup-Holm, projektledning, 0725 87 25 10, lars.braedstrup-holm@skane.se

Aida Uhac, produktionsledning, 0739 36 93 03, aida.uhac@aspekta.se 

 

rosa10år