Peka med hela handen eller alla ska med? Danskt och svenskt beslutsfattande i praktiken

Peka med hela handen eller alla ska med? Danskt och svenskt beslutsfattande i praktiken

Arrangör: Öresundshuset
Dag: Måndag 2 juli
Tid: 08.00-08.45
Plats: Öresundshuset, Hästgatan 1, Visby

 Johan Wester, komiker känd från bland annat SVT, leder Öresundshusets frukostsatsning Morgenmad. Över en kopp svagt kaffe och rugbrød med pålægschokolade diskuterar och jämför Johan Wester tillsammans med initierade danskar och svenskar ländernas olikheter och egenheter på känt talkshow-manér. 

 Är det så att danskarna vet hur man fattar raka och snabba beslut, medan svenskarna bara velar? Eller är det så att svenskarna vet hur man får kraft och genomslag i sina beslut, medan danskarna bara irrar åt alla håll? Få reda på mer om danskt och svenskt beslutsfattande i praktiken.

Alla som har haft med danskar och Danmark att göra märker snabbt att det finns en helt annan beslutskultur där jämfört med i Sverige. Där svenskar gärna uppskattar att alla är eniga innan något beslut kan fattas – och genomföras! – verkar danskar ha en mycket kortare väg till beslut. Vad beror detta på och vad kan länderna lära av varandra? Är snabbare beslut verkligen effektivare än långsamma och hur viktigt är det att alla parter står bakom ett beslut? Hur har historiska erfarenheter i båda länder mejslat fram beslutskulturen och hur har detta i sin tur format ländernas politiska utveckling? Skåne med sin närhet till Danmark måste både förhålla sig till svenska lagar och dansk praktik.

Medverkande:
Helle Ahlenius Pallesen, Direktør, Øresundsadvokater
Johan Wessman, VD, Øresundsinstituttet
Sara Røpke, Sekretariatschef, Greater Copenhagen

Programledare:
Johan Wester

Gå till programwebben