Vad är egentligen Notarius Publicus?

Regler, administrationsrutiner och auktorisering skiljer sig åt från land till land. Om du söker jobb utomlands och skickar in cv och kanske dokument från Bolagsverket – hur vet företaget du söker jobb hos att dokumenten är äkta? Det kan bli en ganska komplicerad och tidsödande process. Det är här begreppen Notarius Publicus och apostille kommer in.

För att tackla detta skrev ett flertal länder 1961 under ett avtal om att slopa krav på auktorisering av utländska dokument och handlingar. I stället infördes apostille-systemet. En apostille utförs av en Notarius Publicus i Stockholm eller någon annan stad där tjänsten finns tillgänglig. Notarius Publicus är en utbildad jurist som jobbar med att just verifiera och autentisera dokument. Apostille-stämpeln är giltig för samtliga länder som skrivit under denna del av Haagkonventionen.

Tider och priser för apostille

Priset för apostille ligger på runt 500 kronor per dokument i skrivande stund. Det kan ta lång eller kort tid att få det utfärdat beroende på vilken typ av dokument det gäller. Apostille24 är ett av de företag som har tillstånd att ge apostille och de erbjuder både drop-in, tidsbokning och helt digitalt i de fall det är möjligt. Du hittar i princip all information du kan tänkas behöva om Notarius Publicus och Apostille på Apostille24:s hemsida.

Gör det inte krångligare än vad det är

I de flesta fall går det snabbt få apostille. Är du säker på att du kommer behöva få dokument autentiserade kan du planera in det innan. Om du blivit tillfrågad av ett företag, eller en myndighet utomlands att bistå med apostille kan du använda drop in-tjänsten eller få hjälp online.